Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat en stor mängd projekt i vilka forskare, myndigheter, privat och offentlig sektor mötts och samverkat.
Hur bidrar forskningsresultaten konkret till att nå det högt ställda målet med minskade växthusgasutsläpp från inrikes transporter till 2030?
Vad behövs för att förnybara drivmedel ska bidra till måluppfyllelsen på bästa sätt? Vilken forskning, vilka styrmedel och vilken samverkan och implementering?
De här frågorna stod i fokus under konferensen “På rätt väg?” den 8 juni i Stockholm som lockade ett sjuttiotal deltagare från industrin, akademin, bransch- och intresseorganisationer och regionala aktörer. (Klicka här för att läsa programmet.)
Svaren gavs både i form av nya forskningsresultat på specifika områden och övergripande slutsatser av den samlade kunskapen och centrala aktörers erfarenheter och ambitioner om bidraget till klimatmålen.
Det finns stor enighet om att det är en mångfald av lösningar som krävs för att minska transporternas växthusgasutsläpp, och att det är vad politiken måste baseras på. Regelverk och strategier behöver beslutas för att ligga fast långsiktigt. Då kan den efterfrågan på förnybara drivmedel som skapats av bland annat reduktionsplikten mötas av proportionell produktion.
Här finns tillgängliga presentationsbilder från konferensens talare:
- Hur man lyssnar på en forskare
Susanne Spicar, Mondo Kommunikation - Biodrivmedel och reduktionsplikt ligger bakom Sveriges stora utsläppsminskningar
Liv Lundberg, RISE - Kol-, klimat- och kostnadseffektivitet kommer krävas av framtidens biodrivmedel
Elisabeth Wetterlund, Bio4energy/LTU och Erik Furusjö, RISE - Snabbare introduktion av vätgas när den produceras på macken
Anders Hjort, IVL Svenska Miljöinstitutet - Utsläpp av fossil eller biogen koldioxid – vad är egentligen skillnaden?
Göran Berndes, Chalmers - En riktning att ta fasta på!
Ingrid Nohlgren, Föreståndare för f3 och samverkansprogrammets kansli
Listan kan komma att uppdateras med fler presentationer.
På bilden syns konferensens moderator Johanna Mossberg, RISE, i samtal med panelisterna Kristina Holmgren, Energimyndigheten, Thore Berntsson, CIT Industriell Energi, Patrik Klintbom, RISE och Anna von Schenck, NiNa Innovation. Foto: Emmi Voogand, f3.
Other posts
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Read more »
News | 2022-06-22
Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp
Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…
Read more »
News | 2022-06-29
Swedavia becomes a member in f3
State-owned Swedavia Airports is the newest member to strengthen the f3 Innovation cluster for sustainable biofuels. The increased representation of…
Read more »
News | 2022-12-15
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Read more »
News | 2023-02-08