Vilka samhällsekonomiska effekter har biodrivmedelsproduktionssystem? Hur mäts värden som inte enbart och direkt har att göra med koldioxidreduktioner?Samverkansprogramprojektet Miljömässiga och socioekonomiska fördelar av biodrivmedelsproduktion i Sverige hade just detta perspektiv och syftade till att identifiera den aggregerade miljönyttan från biprodukter till följd av ersatta konventionella produkter (gödsel, material, etc.) och tjänster (till exempel integration med andra industrier eller fjärrvärme). Tidigare har en sammanfattande rapport och en artikel publicerats.

Nu har även en rapport färdigställts som utvecklar bakgrunden för sysselsättningseffekter i relaterade branscher kopplat till biodrivmedelsproduktionssystem. Philip Peck vid Lunds universitet har tillsammans forskare från LU, IVL och Bio4Energy granskat möjliga sysselsättningseffekter och metoder för att beräkna positiva samhällsekonomiska värden och miljöeffekter. Beräkningarna ger insikter om biodrivmedelssystemets relativa prestanda jämfört med system där fossila drivmedel används, och dessa kan agera stöd för utvecklingen av policyverktyg för framtida biodrivmedelsproduktion. Analysen tillhandahåller också vägledande samhällsekonomiska värderingar och nyckeltal för viktiga socioekonomiska och miljömässiga mätvärden som är relevanta som stöd för utvecklingen av biodrivmedel.

Hela rapporten, skriven på engelska med svensk sammanfattning, finns tillgänglig via projektets sida tillsammans med övriga leveranser.

Andra inlägg

Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster

Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…

Läs mer »

Nyheter | 2025-03-13

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »