Vi måste nyansera en alldeles för polariserad och missledd debatt. Det var den samlade innebörden i replikskiftet mellan de medverkande i webbinariet Biomassans klimatpåverkan – Sant och falskt som anordnades den 23 augusti.

I den pågående bioenergidebatten har bilden uppstått av isolerade och homogena åsiktsläger. Det är svårt att se under vilket mandat och med vilken bakgrundskunskap olika aktörer argumenterar för sin syn. Man tydliggör inte utgångspunkterna och tidsperspektiven i analyser och bedömningar av klimatpåverkan från biomassaanvändning, trots att det är grundläggande för utfallet. Den vetenskapliga kunskapen blir ett smörgåsbord där aktörer väljer ut det som stödjer deras argument.

Det här webbinariet har haft som mål att komma med lägesrapporter från den aktuella forskningen på området, samt att främja en diskussion om konstruktiva vägar framåt gällande bioenergin, såväl för debattklimatet som för det politiska ledarskapet. Grundläggande i det är förståelsen för att bioenergisystem som bygger på biomassa är långt mer komplexa än system för exempelvis fossil energi eller solenergi. Det går inte att förvänta sig att till exempel strategier och styrmedel på de olika områdena kan utformas enligt samma mall, eller mot bakgrund av samma typ av antaganden.

För att medvetenhet och vetenskapligt grundad kunskap om denna komplexitet inte ska tappas bort i debatten och – i förlängningen – i politiken, är forskningen väldigt viktig. Den behöver återfå den plats i den offentliga diskussionen som delvis tagits över av journalister och representanter för olika organisationer. Vad som sprids som vetenskaplig kunskap måste komma från ursprungskällan.

Nu kan du se en inspelning av webbinariet. De presentationsbilder som visades av Pål Börjesson, Lunds universitet, och Göran Berndes, Chalmers, är också tillgängliga (klicka på respektive namn). Ett fullständigt program kan du se här.

Vill du ha mer fakta om biomassa för energiändamål? Här kan du läsa och ladda ner en svensk översättning av IEA Bioenergys text om vanliga missuppfattningar om klimatpåverkan av att använda skogsbiomassa.

Andra inlägg

Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas

Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-04-26

Möjligheter med elektrobränslen och utmaningar på vägen

Tillgången på råvaror för biodrivmedel är begränsad och batteriteknik är inte den bästa lösningen för alla typer av fordon i…

Läs mer »

Nyheter | 2023-08-28

f3 publicerar fakta om reduktionsplikten

De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-27

Mer svenska biodrivmedel gynnar hela samhället

En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad…

Läs mer »

Nyheter | 2024-03-12

Se alla nyheter »