Det nyligen avslutade samverkansprogramprojektet Teknoekonomisk utvärdering av kortsiktiga och långsiktiga teknikspår för integrerad biodrivmedelsproduktion har studerat fyra teknikspår som representerar två typer av råvara (kraftlignin och skogsrester) och två typer av produktionsteknik (förvätskning-vätebehandling och förgasning-katalytisk syntes).
För varje teknikspår valdes en eller flera specifika tekniker ut för analysen, utifrån vad som antogs vara kommersiellt och tekniskt relevant år 2030. I relevanta fall har integration med massabruk och/eller oljeraffinaderi beaktats. Spåren utvärderades med avseende på ett antal olika aspekter: energieffektivitet, lönsamhet, investeringsbehov, produktionspotential, växthusgasprestanda och teknikmognad. Analysen baserades på öppen information eller information som teknikutvecklare valde att dela med projektgruppen.
Resultaten indikerar att produktionsteknik från alla fyra teknikspåren kan ge god prestanda med hänsyn till de flesta av de utvärderade aspekterna. Detta förutsätter dock att den fortsatta teknikutveckling som krävs, i synnerhet för de raffinaderiintegrerade fallen, är framgångsrik och leder till demonstration av teknik som uppfyller antagandena om utbyten och kostnader.
En sammanfattande rapport på svenska från projektet, lett av Erik Furusjö, IVL, med deltagare från Bio4Energy, RISE och Preem, finns tillgänglig. En detaljerad rapport på engelska kommer också att publiceras där när den vetenskapliga artikel som skickats in har accepterats.
Andra inlägg
Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster
Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…
Läs mer »
Nyheter | 2025-03-13
Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel
IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…
Läs mer »
Nyheter | 2024-12-03
EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg
EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.
Läs mer »
Nyheter | 2024-10-07
Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier
Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…
Läs mer »
Nyheter | 2024-08-15