Elektrobränslen är syntetiska kolväten som produceras från koldioxid och vatten med elektricitet som primär energikälla. De är intressanta av flera anledningar: de kan antas spela en viktig roll som framtida fordonsbränsle, användas för att lagra intermittent elproduktion eller möjliggöra ett ökat utbyte av kolväten/drivmedel från samma mängd biomassa. Dock har det inte funnits särskilt många systemstudier av elektrobränslen.

Maria Grahn, Chalmers, har lett samverkansprogramprojektet Elektrobränslens roll som drivmedel: en kostnadseffektiv lösning i framtiden? som utförts tillsammans med IVL. Det övergripande syftet har varit att att fördjupa kunskapen om elektrobränslen genom att kartlägga den tekniska och ekonomiska potentialen samt analysera elektrobränslenas roll i ett framtida energi­system med hårda krav på att minska utsläppen av koldioxid. Studien analyserar elektrobränslen i ett globalt energisystemperspektiv med konkurrens från andra bränslealternativ och där andra energisektorer konkurrerar om samma begränsade råvaror.

Projektets resultat tillgängliggörs i en projektrapport och två vetenskapliga artiklar, varav en blivit publicerad. Den kartlägger, kategoriserar och kvantifierar alla stora punktkällor för koldioxidutsläpp i Sverige från industrier och förbränningsprocesser och uppskattar den tekniska potentialen för elektrobränslen baserat på CCU (eng. Carbon Capture and Utilization). Den andra artikeln väntas publiceras senare.

 

Andra inlägg

Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster

Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…

Läs mer »

Nyheter | 2025-03-13

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »