Som före detta politiker och nuvarande ordförande för f3 har Annika Åhnberg erfarenheter av att arbeta med både beslutsfattare och forskare. Den 10 februari presenterar hon programmet i det digitala seminariet Framtidens förnybara drivmedel som vill locka deltagare från båda grupperna (och fler!). Budskapet är att förnybara drivmedel spelar en central roll i omställningen till fossilfrihet i transportsektorn.

– Forskare är specialister med djupa kunskaper inom sitt specifika område. Politiker kan visserligen ha specialintressen, men de måste vara generalister, säger Annika Åhnberg och fortsätter:

– Som politiker behöver man möjligheter att plocka upp de viktiga pusselbitar som forskare kommer med, och placera dem i en helhet. Det här seminariet ger en sådan möjlighet. Vi vänder oss direkt till målgruppen beslutsfattare med forskning om förnybara drivmedel, och forskningen får en chans att beskriva sin samhällsnytta.

Annika Åhnberg är ordförande för f3:s styrgrupp sedan 2017. Foto: Emmi Voogand, f3.

I politiken ägnar man sig åt att bygga samhällets infrastruktur på olika sätt, till exempel fysiskt – i form av vägar eller järnvägar, eller immateriellt – i form av utbildning. Det är olika former av system.

– Styrkan i f3 och samverkansprogrammet är att vi utgår helt från system. Det handlar om att sätta in enskilda forskningsresultat i större sammanhang av olika slag – inte bara konkreta produktionskedjor utan även olika sorts behovssystem där man tittat på vad samhället behöver och hur det kan levereras, säger Annika Åhnberg.

Hon poängterar att forskarna måste vara bra på att sätta det de gör i ett helhetsperspektiv, och politikerna måste vara bra på att förstå hur de ska se helheten. Båda måste se nyttan av att ha en övergripande systemsyn.

Vilken betydelse har systemsynen när det kommer till hur frågorna formuleras?

– Jag kan tänka mig att en typfråga i de här sammanhangen är ”Hur ska vi driva utvecklingen framåt och samtidigt vara flexibla så att vi löpande kan göra anpassningar till ny kunskap?” Svårigheten är ju om man som politiker fattar beslut om något som bygger fast samhället i en struktur som utesluter andra lösningar. Därför är det viktigt att bli medveten om alla de möjligheter som finns för att skapa en fungerande helhet gällande energibehovet i transportsektorn.

Annika Åhnberg tror att f3 har bra förutsättningar att kunna bidra till politiken med användbart underlag när det ska fattas beslut som rör hela samhället. Systemperspektivet är centralt för att hitta den bästa möjliga kombinationen av olika lösningar.

– Vi kan hjälpa till att beskriva hur möjligheterna kan haka i varandra. För det tror jag är en grundläggande utmaning, säger hon.


Här kan du läsa mer om seminariet och anmäla dig gratis. Seminariet anordnas av RiFo – Sällskapet Riksdagsledamöter och forskare i samarbete med f3 och Förnybara drivmedel och system, ett samverkansprogram finansierat av Energimyndigheten och f3.

Other posts

Satsningar på biodrivmedel försvåras av politisk osäkerhet

Industrins planer, beslut och investeringsvilja om en utökad biodrivmedelsproduktion påverkas i hög grad av hur säker man är på att…

Read more »

News | 2023-10-12

f3 publicerar fakta om reduktionsplikten

De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…

Read more »

News | 2023-11-27

Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel

Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…

Read more »

News | 2023-12-18

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Read more »

News | 2024-08-15

See all news »