Intresset för metan som drivmedel ökar globalt, bland annat på grund av potentialen till minskning av luftföroreningar jämfört med dagens diesel- och bensindrivna fordon, särskilt i tungt trafikerade områden. Även i Sverige går det att se ett ökat användande av metan, såväl fossil som förnybar, men det rör sig om förhållandevis låga totalnivåer. Biogasmarknaden utvecklas ständigt och ett flertal tekniker för uppgradering, distribution och slutanvändning har ännu inte nått kommersiell tillämpning.
I en ny rapport från det avslutade samverkansprogramprojektet Metan som drivmedel – en gate-to-wheel-studie (METDRIV) analyseras och beskrivs energi-, växthusgas- och kostnadsprestanda för existerande och potentiella nya metanbaserade drivmedelssystem från ett well-to-wheel-perspektiv.
De övergripande slutsatserna visar att fordonssystem baserat på förnybar metan kan ge stora vinster ur växthusgassynpunkt jämfört med fossilbaserade fordonssystem.Vidare visar studien att energieffektiviteten är jämförbar eller något lägre jämfört med bensin- och dieseldrivna fordon och att WTW-kostnaderna är jämförbara eller något högre när dessa baseras på marknadspriserna för fossila drivmedel. Val av efterbehandlings- och distributionssystem för förnybar metan som drivmedel visas i studien ha en mindre betydelse för fordonssystemens WTW-prestanda avseende växthusgasreduktion, energieffektivitet och kostnader.
Projektet har letts av Pål Börjesson vid Lunds universitet med deltagare från Bio4Energy (LTU), E.on, Scania, Volvo och Göteborg energi.
På bilden syns Mikael Lantz vid presentation av projektet hos Volvo. Foto: Emmi Voogand, f3.
Andra inlägg
Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster
Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…
Läs mer »
Nyheter | 2025-03-13
Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel
IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…
Läs mer »
Nyheter | 2024-12-03
EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg
EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.
Läs mer »
Nyheter | 2024-10-07
Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier
Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…
Läs mer »
Nyheter | 2024-08-15