Det finns ett stort antal möjliga kombinationer av råvaror, förbehandlingsmetoder och omvand­lingstekniker för storskalig produktion av biodrivmedel. Vidare har olika produktionsvägar varierande prestanda vad gäller lönsamhet och koldioxidutsläpp. För att producera biodrivmedel i stor skala krävs omfattande strategiska investeringsbeslut, vilket i sin tur ställer stora krav på avancerade framåtblickande utvärderingsmetoder. Men går det att undvika att utvärderingar av framtida bioraffinaderikoncept utifrån dagens förutsättningar leder till felaktiga slutsatser?

Projektet Långsiktig hållbarhetsutvärdering av fossilfria drivmedelsproduktionskoncept presenterar en fördjupad analys av de metoder och verktyg som används inom fyra svenska forskar­grupper för den här typen av utvärderingar. Genom detta belyser projektet den potentiella styrkan av att analysera bioraffinaderikoncept med framåtblickande teknoekonomiska metoder och livscykelanalysmetoder i kombination med scenarier som beskriver möjliga framtida utvecklingsvägar för bakgrundsenergisystemet. Man pekar också på behovet av utökat samarbete och utbyte av data mellan bioraffinaderi­processutvecklare, värdekedjeanalytiker, teknoekonomiska analytiker och livscykelanalytiker samt energisystemmodellerare.

Simon Harvey, Chalmers, har lett projektet som genomförts tillsammans med deltagare från Bio4Energy/LTU och Lunds universitet inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system.

Läs mer och ladda ner projektrapporten här.

Andra inlägg

Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster

Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…

Läs mer »

Nyheter | 2025-03-13

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »