Förnybara drivmedel och system, 2018-2021
Sverige har målet att nå en 70-procentig reduktion av transportsektorns koldioxidutsläpp till år 2030 jämfört med år 2010. På längre sikt eftersträvas en helt fossilfri transportsektor. Med klimatfrågan, miljöengagemang och stigande oljepriser som drivkraft har intresset ökat för förnybara alternativ till fossila bränslen.
Idag finns ett stort antal förnybara drivmedel och produktionsmetoder i olika utvecklingsfaser. De varierande förutsättningarna medför olika prestanda för olika drivmedel när det gäller till exempel energieffektivitet, växthusgasutsläpp och kostnader. Vidare bidrar styrmedelsutvecklingen, diskussionen kring hållbarhetskriterier, nyttan ur miljösynpunkt och en debatt som ifrågasätter vissa alternativ till osäkerhet och risker för såväl myndigheter, politiska instanser och industri.
Ökad systemförståelse byggd på vetenskap
Syftet med samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system är analyser som kan stödja vetenskapligt underbyggda beslut och öka systemförståelsen hos politiker, myndigheter, industri och andra organisationer om hur utvecklingen och användningen av hållbara förnybara drivmedel kan bidra till att nå målen om minskade koldioxidutsläpp och på sikt fossilfrihet i transportsektorn.
Programmet bygger på stark samverkan mellan forskningsutförare, industri, institut, näringsliv och andra relevanta aktörer såsom regionala och nationella myndigheter. Med sitt tematiska och systeminriktade angreppssätt kopplar programmet mot flera av de övergripande utmaningar för energisystemet som identifierats på energiområdet.
Läs hela programbeskrivningen här.
Ansökningar bedöms av programrådet
Inom ramen för samverkansprogrammets andra programperiod 2018-2021 sker ett antal utlysningar. Efter att en utlysning stängt bereds inkomna ansökningar av samverkansprogrammets programkansli och därefter bedöms ansökningarna av samverkansprogrammets programråd som lämnar rekommendation till beslut i varje fall (bifall eller avslag). Bedömningskriterier och ansökningsvillkor m.m. beskrivs och tydliggörs vid varje utlysning. Detaljer finns att läsa i programbeskrivningen.
Programrådet består 2020 av följande ledamöter:
- Svante Söderholm, Energimyndigheten (ordförande)
- Anna Wikström, Swedish Life Cycle Center
- Annika Åhnberg, Tankeflöda AB och ordförande i f3:s styrelse
- Björn Fredriksson-Möller, E.on
- Camilla Hållén, Trafikanalys
- Elisabeth Ekener, KTH
- Eva Lind Grennfelt, Preem
- Håkan Johansson, Trafikverket
- Joakim Lundgren, Luleå tekniska universitet
- Johan Bruce, Skogsindustrierna
- Maria Saxe, Länsstyrelsen Dalarna
- Ola Wallberg, Lunds tekniska högskola
- Ulf Jonsson, Energimyndigheten
- Åsa Kastensson, Vattenfall
Korta fakta om samverkansprogrammet
Löptid
Januari 2018 – december 2021
Finansiärer
Energimyndigheten och f3 genom värdorganisationen Chalmers Industriteknik
Forskningsbudget
Samverkansprogrammet finansieras av Energimyndigheten med 22 miljoner SEK och f3:s parter med 11 miljoner SEK. Ytterligare minst 11 miljoner SEK samfinansieras i projekten.
Utlysningar
För närvarande är ingen utlysning öppen. Den senaste utlysningen stängde den 19 februari 2020.
Event
En årlig programkonferens genomförs i november. 2020 års programkonferens genomfördes digitalt den 25 november.
Kontakt
Vera Nemanova, Energimyndigheten, tel. 016-544 22 83, e-post: vera.nemanova@energimydigheten.se
Ingrid Nohlgren, f3, tel. 031-772 63 52, e-post: ingrid.nohlgren@f3centre.se