För att nå uppsatta mål om minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn behöver användningen av biodrivmedel öka. I Norden är vi duktiga på teknologiska innovationer och har erfarenhet av lyckade biodrivmedelsprojekt. Men hur kommer det sig att utvecklingen av nya biodrivmedelskedjor trots flera miljömässiga och ekonomiska likheter mellan länderna ändå skiljer sig åt? Medan Sverige importerar en stor del av sina biodrivmedel har man i Finland företrädesvis velat utveckla inhemska värdekedjor. Hur kommer det sig? Vilken roll spelar styrmedel för framväxten av hållbara värdekedjor för biodrivmedel?

Detta är frågor som doktoranden Barbara Hedeler vid Chalmers ägnar sig åt, och som hon tillsammans med Hans Hellsmark, Chalmers, och Patrik Söderholm, LTU, presenterade för f3:s koordinatorer i en workshop online den 3 september. Deltagarna fick sedan i realtid via ett webbaserat undersökningsverktyg ta ställning till påståenden bland annat om vad och vem som gynnas av en särskild styrmedelsmix, och vilka de anser är de största hindren för utveckling av en inhemsk biodrivmedelsindustri.

Andra inlägg

Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas

Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-04-26

Möjligheter med elektrobränslen och utmaningar på vägen

Tillgången på råvaror för biodrivmedel är begränsad och batteriteknik är inte den bästa lösningen för alla typer av fordon i…

Läs mer »

Nyheter | 2023-08-28

Satsningar på biodrivmedel försvåras av politisk osäkerhet

Industrins planer, beslut och investeringsvilja om en utökad biodrivmedelsproduktion påverkas i hög grad av hur säker man är på att…

Läs mer »

Nyheter | 2023-10-12

f3 publicerar fakta om reduktionsplikten

De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-27

Se alla nyheter »