HTL, hydrotermisk förvätskning, väcker ökat intresse som produktionsteknologi för biodrivmedel. Genom att använda makroalger som råvara undviks konkurrens med matproduktion och landanvändning. Dessutom kan makroalgodling inverka positivt på övergödda kustvatten eftersom de absorberar en del av de näringsämnen som orsakar övergödning, till exempel fosfor.
Efter att makroalgerna behandlats genom HTL kan fosforn återvinnas för produktion av struvit, som i sin tur kan ersätta traditionella mineralgödningsmedel. Stavros Papakonstantakis, Chalmers, har lett ett projekt som identifierat lönsamma och miljövänliga tekniska lösningar som sammankopplar fosforåtervinning med makroalger bearbetade med HTL, och samtidigt bredda produktutfallet från biobränsleproduktion.
Projektet, Fosforåtervinning i biodrivmedel baserade på makroalger, bestod av en omfattande analys av tillgängliga fosforåtervinningstekniker genom en litteraturstudie och en analys av referensnätverk såväl som modellering av en fosforåtervinningsteknik. Resultaten visar att kostnaderna för alla processalternativ är ytterst känsliga för priset på algerna, vilken utgör nästan 60% av de totala driftskostnaderna.
Tre olika alternativ av den valda fosforåtervinningen granskades där det ekonomiska resultatet utvärderades genom att jämföra driftskostnaderna för de olika alternativen. Miljöpåverkan utvärderades genom att jämföra kumulativt energibehov (cumulative energy demand, CED), global uppvärmningspotential (global warming potential, GWP) och eco-indicator99 (EI99).
Resultaten från projektet presenteras i en f3-rapport. De har också inkluderats i ett konferensbidrag som accepterats för PSE 2018 (Process Sytems Engineering) i juli 2018 i San Diego, USA. Konferensbidraget kommer att tillgängliggöras efter konferensen.
Andra inlägg
Biomassaproduktion i multifunktionella system lindrar miljöproblematik
Ökad efterfrågan på biomassa riskerar att intensifiera jordbruket och bidra till dess negativa miljöeffekter. Med förändrad markanvändning och multifunktionella produktionssystem…
Läs mer »
Nyheter | 2022-05-30
Flera vägar leder rätt
Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-17
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-22
Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process
Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-23