I en ny f3-rapport undersöks förutsättningarna för en P2G/P2L-anläggning i Sverige, med utgångspunkt i den bioraffinaderistruktur som finns i Piteå. Projektet, Jämförande analys mellan P2G/P2L-system för kombinerad produktion av flytande och gasformiga biodrivmedel, har letts av Anna-Karin Jannasch på SP med syfte att identifiera, analysera och ge förslag på systemmöjligheter med hänsyn till regionens elmarknad och vätgasbehov. SP ETC, Bio4Energy/LTU, Piteå kommun och Preem AB har också medverkat i projektet, liksom en referensgrupp med medlemmar från SP, Chalmers, IVL, Renova och Sweco.

Andra inlägg

Hybridteknik med el mångdubblar produktionen av biodrivmedel

Produktionen av biodrivmedel kan öka två till tre gånger om el tillförs produktionsprocessen. Metoden har potential att göra Sverige självförsörjande…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-16

Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process

Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-23

Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar

Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…

Läs mer »

Nyheter | 2023-02-08

Bioenergiforskare vill att vi lyfter blicken från avgasröret

Det finns en spridd missuppfattning att biobränslenas klimatpåverkan skulle bestämmas av koldioxidutsläppen från fordon och energianläggningar som använder biobränsle. Men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-03-06

Se alla nyheter »