Många kommuner i Sverige ställer krav på miljöbilar i upphandlingen av kommunala tjänstebilar, och en del ställer även specifika krav på elbilar. Ett nyligen avslutat projekt lett av Jamil Khan, Lunds universitet, tillsammans med deltagare från Linköpings universitet har studerat vilken potential offentlig upphandling har för att främja förnybara drivmedel, vilka de praktiska erfarenheterna är, huruvida offentlig upphandling används strategiskt och hur offentlig upphandling som styrmedel kan vidareutvecklas.
I samverkansprogramprojektet Offentlig upphandling som styrmedel för att främja spridning och användning av förnybara drivmedel har man genomfört komparativa fallstudier av kommunerna Malmö och Östersund, samt regionerna Skåne och Jämtland. Dokumentstudier har kombinerats med semistrukturerade kvalitativa intervjuer med upphandlare, miljöstrateger, kollektivtrafikstrateger, politiker och representanter från privata transportoperatörer. Projektets leveranser presenterar sammantaget studiens tre delmoment: 1) analys av upphandling som styrmedel; 2) analys av erfarenheter av upphandling i utvalda fallstudier, samt; 3) dialog med intressenter.
Även om det råder skillnader i de olika orternas/regionernas politiska, geografiska och infrastrukturella förutsättningar samt i sättet på vilket kraven i upphandling utformats efter detta, så har studien kunnat peka på några generella policyimplikationer som rör lagstiftning och reglering, kostnader, politiska mål och samverkan mellan aktörer.
Andra inlägg
Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster
Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…
Läs mer »
Nyheter | 2025-03-13
Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel
IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…
Läs mer »
Nyheter | 2024-12-03
EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg
EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.
Läs mer »
Nyheter | 2024-10-07
Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier
Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…
Läs mer »
Nyheter | 2024-08-15