Den 4 december öppnade det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation utlysningen ”Hypotesprövningar steg 1 inom BioInnovation: nyskapande projekt med högre risk”.

Syftet med hypotesprövningsprojekt är att vara risktagande och fånga upp nya visionära idéer som har potential att väsentligt bidra till och dra nytta av övergången till en biobaserad ekonomi. Antingen är idén tekniskt nyskapande och banbrytande med stor marknadsmässig potential, eller så är idén kommersiellt nyskapande och har tydligt kundfokus med potential att snabbt nå marknad. Projektets frågeställning kan ha sitt ursprung i ett olöst problem eller i ett identifierat behov inom industrin och ska

  • fånga upp och beskriva nya värdekedjor, tekniklösningar, råvaror etc. som har potential att väsentligt bidra till och dra nytta av övergången till en biobaserad ekonomi
  • ha tydligt innovationsfokus och skapa förutsättningar för nya biobaserade material, produkter och tjänster
  • ha tydligt marknadsfokus. Kunskap om förväntade marknader där projektresultat kan omsättas kan antingen tas fram som en del i projektet eller ha tagits fram i ett tidigare skede.

Det är en tydlig ambition från BioInnovation att i denna utlysning fånga de konkreta möjligheter som olika behovsägare ser. Det kan röra sig om såväl tillverkare och leverantörer som användare av biobaserade material, produkter och tjänster.

Utlysningen som har en budget på 3,5 Mkr stänger den 5 mars 2019 och projekt kan tidigast starta den 15 april. Projekt kan medfinansieras från BioInnovation med maximalt 500 000 kr och förväntas genomföras över som mest sex månader.

Läs mer här.

Andra inlägg

Infångat kol ger klimatneutralt flygbränsle

Klimatpåverkan från flyget kan elimineras fullt ut om produktionen av flygbränsle kombineras med infångning och lagring av koldioxid. I produktionsprocesser…

Läs mer »

Nyheter | 2022-04-12

Svenska reduktionsplikten minskar klimatutsläppen från transporter mest

Ökade drivmedelspriser har lett till ifrågasättanden av den svenska reduktionsplikten. Men reduktionsplikten har varit avgörande för Sveriges kraftigt minskade klimatutsläpp…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-07

Flera vägar leder rätt

Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-17

Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål

Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-22

Se alla nyheter »