Strax innan jul 2018 antogs den slutliga versionen av EU:s nya förnybarhetsdirektiv, också kallat RED II. Detta innehåller bland annat målet att 14 procent av energianvändningen inom transportsektorn ska vara förnybar år 2030, och att varje EU-land ska se till att de använder minst 3,5 procent av så kallade avancerade biodrivmedel samma år (gradvis ökande från 0,2 procent år 2022). Samtidigt sätts en övre gräns på 7 procent av biodrivmedel baserade på råvaror som även kan användas som mat eller foder, det vill säga så kallade konventionella biodrivmedel.
I direktivet ingår att ta fram kriterier för certifiering av biodrivmedel och annan bioenergi med låg iLUC-risk* och att fastställa vilka råvaror som har hög risk. Det här görs genom en så kallad delegerad akt, relaterad till RED II. Kommissionens förslag till den delegerade akten publicerades den 8 februari och remisstiden för synpunkter går ut idag den 8 mars. f3 följer aktivt utvecklingen av direktivet och kopplade processer. För närvarande deltar vi till exempel aktivt i utformningen av ett ”policy paper” om RED II, som tas fram av ETIP Bioenergy, den europeiska teknik- och innovationsplattformen för bioenergiområdet.
Den 31 januari var vi inbjudna till svenskt förgasningscentrums (SFC) workshop om styrmedel, för att berätta om innehållet i RED II – presentationen hittar du här.
*iLUC = Indirect land use change
Andra inlägg
Mångdubblad produktion av biodrivmedel med ny teknikkombination
En utvärdering av 14 tekniker för produktion av biodrivmedel för vägtransporter visar att betydligt mer av kolet i råvaran kan…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-06
Fem webbinarier om ny forskning på förnybara drivmedel
Forskningen inom samverkansprogrammet täcker in många olika aspekter av förnybara drivmedel och system. Under våren återstår fem digitala tillfällen att…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-28
Svenska reduktionsplikten minskar klimatutsläppen från transporter mest
Ökade drivmedelspriser har lett till ifrågasättanden av den svenska reduktionsplikten. Men reduktionsplikten har varit avgörande för Sveriges kraftigt minskade klimatutsläpp…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-07
Kostnaden för att minska klimatutsläpp i olika sektorer kan jämföras med hjälp av modell
Ny forskning visar på hur kostnader inom energisystemet som helhet kan påverkas av höga krav på inblandning av flytande biodrivmedel.
Läs mer »
Nyheter | 2022-10-05