För att nå framtida miljömål och minska behovet av fossila drivmedel spelar biodrivmedel en viktig roll, både genom låginblandning under en infasningsperiod men också i längden som höginblandade biodrivmedel.

Ett nyligen avslutat samverkansprogramprojekt har haft som syfte att utveckla förståelsen kring vad som i dagsläget hindrar en ökad användning av höginblandad etanol (särskilt E85) och etanoldrivna fordon, och i förlängningen andra liknande fordon som använder höginblandade drivmedel.

Projektets titel är Hinder för ökad användning av höginblandade biodrivmedel i den svenska fordonsflottan och har letts av Åsa Kastensson, Bio4Energy/LTU, med medverkan från LU och Lantmännen. Underlaget för studien utgörs av en enkätundersökning bland 1200 flexfuelbilägare, intervjuer med olika relevanta aktörer och analys av data och vetenskaplig litteratur, rapporter, politiska beslut samt mediarapportering. Rapporten från projektet är skriven på svenska, men en kort engelsk sammanfattning.

Resultaten visar att för att konsumenter ska välja ett alternativt höginblandat biodrivmedel måste priset vara lägre än för till exempel bensin. Men det finns också en osäkerhet om etanolens klimatprestanda som påverkar många konsumenters val av detta drivmedel. Dessutom påverkas de av osäkerheterna kring orsakerna till tekniska problem med motorn. Medias beskrivningar av etanol kan ses som en viktig faktor för såväl konsumenters som företags inställning till etanol. Introduktion och avlägsnande av politiska incitament och styrmedel innebär också att möjligheten att välja etanol påverkas.

Om Sverige ska ha höginblandade biodrivmedel i den framtida fordonsflottan är slutsatsen från denna studie att man måste ta hänsyn till flera faktorer för att minimera riskerna att fler biodrivmedel följer E85’s kraftiga nedgång under de senaste åren.

Andra inlägg

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Mer svenska biodrivmedel gynnar hela samhället

En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad…

Läs mer »

Nyheter | 2024-03-12

Se alla nyheter »