Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med finansiering från klustermedlemmarna. Chalmers Industriteknik kommer fortsatt att leda och koordinera klustrets verksamhet.

Fram tills nu har det hetat f3 Innovationskluster för biodrivmedel, men det nya namnet blir f3 Innovationskluster för förnybara drivmedel.

– Det signalerar tydligare att vi inkluderar fler alternativ till fossilbaserade drivmedel, även om vi i praktiken i vår verksamhet alltid sett till bredden. Men nu syns det i namnet också!

Det säger Ingrid Nohlgren, enhetschef för gruppen Material och cirkularitet på Chalmers Industriteknik och innovationsklustrets föreståndare sedan starten för tre år sedan. Hon tog emot nyheten om den förlängda finansieringen med stor glädje.

– Det är jättekul och ett kvitto på att det vi gör i f3 är viktigt. Nu kan vi fortsätta att utveckla den samverkan som våra medlemmar värdesätter.

Nya medlemmar ansluter

Gruppen utökas nu med två nya medlemmar: Skogforsk och FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Att ha en bred medlemskonstellation inom innovationsklustret är centralt för givande kunskapsutbyten. f3 samlar medlemmar från forskningen såväl som näringslivet, till exempel skogs-, drivmedels-, frakt- och fordonsbranschen.

– Att medlemmarna erbjuds chanser att ta del av varandras problemformuleringar och lösningar gör att deras övergripande systemförståelse för området i stort ökar. Det underlättar utvecklingen av nya samarbeten, som jag vill hävda är en nyckelfråga för att vi ska få till en faktisk och snabb omställning av transportsektorn, säger Ingrid Nohlgren.

Kunskapsspridning fortsatt centralt

De lösningar och viktiga frågeställningar som innovationsklustret arbetar med att identifiera vill man sprida. f3 kommunicerar öppet kunskapen som man syntetiserar, bland annat genom att publicera faktasammanställningar och samverka med externa aktörer, också internationellt. I dagarna pågår möten med den industriledda samverkansplattformen ETIP Bioenergy i Bryssel, där f3 medverkar.

Omställningstakten har påverkats

Sedan klustrets start 2022 har det hänt en del som påverkat förutsättningarna för förnybara drivmedel. Förändringarna av reduktionsplikten som innebar sänkta krav på inblandning av biodrivmedel har såklart stuckit ut som särskilt betydelsefulla.

Ingrid Nohlgren menar att det här gör det ännu mer angeläget för f3 att fortsätta sin verksamhet, som bygger på vetenskapligt grundad kunskap.

– Det övergripande målet för f3 är att bidra till att vi på sikt helt går över till hållbara förnybara drivmedel. Ett snabbare tempo i omställningen ökar ju transportsektorns förutsättningar att nå klimat- och andra hållbarhetsmål till 2030 och 2045. Styrmedel som reduktionsplikten spelar en jätteviktig roll för detta.

Bli medlem i f3

Är din organisation intresserad av att bli medlem i f3 Innovationskluster för förnybara drivmedel? Kontakta Ingrid Nohlgren via mejl: ingrid.nohlgren@f3centre.se

Other posts

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Read more »

News | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Read more »

News | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Read more »

News | 2024-08-15

f3 hörs i podden Innovationslandet

Podden Innovationslandet uppmärksammar innovativa lösningar och hur de kan förändra samhället i positiv riktning. I det senaste avsnittet medverkade f3:s…

Read more »

News | 2024-04-02

See all news »