När bussflottan i flera städer elektrifieras kan det påverka användningen av biogas. Den omställningen kan i sin tur påverka exempelvis hanteringen av biologiskt avfall, arbetsmarknaden, den regionala identiteten och regional miljömässig hållbarhet generellt på olika sätt.
I en alldeles färsk policy brief framför forskare att det behövs nya förutsättningar för biogasens utveckling när bussflottorna elektrifieras. Det gör man genom att sammanfatta hinder och möjligheter för ökad biogasanvändning i Sverige och formulera åtta rekommendationer till beslutsfattare. Generellt behöver bilden av biogasens nyttor breddas, konkretiseras och förankras så att dess potentiella värden också för andra sektorer inte går förlorade. Reformerna är motiverade av att få till en så effektiv resursanvändning som möjligt.
Läs och ladda ner dokumentet på sidan för forskningsprojektet Implikationer av elektrifierande av kommunala transportsystem.
Pressmeddelande från IVL, en av parterna i projektet, kan läsas här.
Andra inlägg
Swedavia ny medlem i f3
Nu är det klart att statligt ägda Swedavia förstärker f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel som ny medlem. Det innebär att…
Läs mer »
Nyheter | 2022-12-15
Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas
Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…
Läs mer »
Nyheter | 2023-04-26
Möjligheter med elektrobränslen och utmaningar på vägen
Tillgången på råvaror för biodrivmedel är begränsad och batteriteknik är inte den bästa lösningen för alla typer av fordon i…
Läs mer »
Nyheter | 2023-08-28
f3 publicerar fakta om reduktionsplikten
De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…
Läs mer »
Nyheter | 2023-11-27