Kommuner och regioner har en viktig roll i övergången till fossilfria transportsystem, men det rå­der osäkerhet kring vilka val man ska göra i till exempel upphandling och långsiktig planering. Samverkansprogramprojektet Från visioner till digitala lösningar – lokal omställning till fossilbränslefria transportsystem som letts av Cecilia Sundberg, SLU/KTH, med deltagande från KTH och Lunds universitet, har syftat till att analysera hur visioner och strategier i sexton svenska kommuner kan användas för att stärka förståelsen för vilka aktiviteter som behövs, vilken information som behövs i olika situationer och hur informationssystem och digitala tjänster kan stödja beslutsfattandet.

Trots att transportsystemet tydligt visade sig vara både den viktigaste och mest utmanade sektorn för att nå visioner om fossilfrihet visade resultaten att de undersökta svenska kommunerna överlag hade klara visioner och mål för att bli fossilfria före 2050. Men det fanns stora variationer i kommunernas sätt att överföra visionerna till mätbara mål och strategier för genomförande, vilket kan förklaras bland annat av olika nivåer i klimatplanering, tillgång på kompetens och ekonomiska resurser. De vanligaste strategierna innefattar ett fokus på den egna organisationens verksamhet och upphandlingar, infrastrukturinvesteringar och -planering, samt strategier inriktade på beteendeförändringar.

Projektets resultat kommuniceras i tre olika publikationer, varav en sammanfattning som täcker de huvudsakliga slutsatserna är tillgänglig nu.

Andra inlägg

Satsningar på biodrivmedel försvåras av politisk osäkerhet

Industrins planer, beslut och investeringsvilja om en utökad biodrivmedelsproduktion påverkas i hög grad av hur säker man är på att…

Läs mer »

Nyheter | 2023-10-12

Hållbarhet och plantor på tillväxt hos Södra i Falkenberg

Den 6-7 november samlades f3:s medlemmar kring föredrag och aktiviteter om biodrivmedel från skogen, markanvändningsfrågor och EU:s klimatpolitik. På programmet…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-16

Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel

Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…

Läs mer »

Nyheter | 2023-12-18

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »