Åren 2014-2017 var f3 inne i sin andra etapp som centrumbildning och den första programperioden av samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system pågick parallellt. Vi har nu tittat i backspegeln på hur vi arbetade under dessa år med att uppfylla både f3:s och samverkansprogrammets vision och syfte. Summeringen finns publicerad i en alldeles färsk rapport som består av två delar. I den första delen finns exempel på hur resultat från systeminriktade forskningsprojekt ger oss ökad kunskap om hur aktörer, styrmedel, hållbarhetskriterier, teknikutveckling och tillgängliga resurser kan bidra till omställningen till förnybara drivmedel. Där kan man också läsa om vilka mervärden som kommit ur verksamheten genom samverkan och för utvecklingen av konkreta beslutsunderlag och olika kommunikationsaktiviteter. Rapportens andra del ger en överblick över alla projekt som pågått under etappen, vad de handlat om, vem som utfört dem och vilka viktiga resultat som kommit ut.
Rapporten kan laddas ner som pdf här. Vill du ha rapporten som trycksak – kontakta kansliet.
Andra inlägg
Kostnaden för att minska klimatutsläpp i olika sektorer kan jämföras med hjälp av modell
Ny forskning visar på hur kostnader inom energisystemet som helhet kan påverkas av höga krav på inblandning av flytande biodrivmedel.
Läs mer »
Nyheter | 2022-10-05
Swedavia ny medlem i f3
Nu är det klart att statligt ägda Swedavia förstärker f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel som ny medlem. Det innebär att…
Läs mer »
Nyheter | 2022-12-15
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Läs mer »
Nyheter | 2023-02-08
Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas
Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…
Läs mer »
Nyheter | 2023-04-26