Projektet Offentlig upphandling som styrmedel för att främja spridning och användning av förnybara drivmedel avslutades i april 2017 våren och publicerade då en avslutande rapport. Ytterligare leveranser har sedan tillgängliggjorts, varav de senaste är två vetenskapliga artiklar.
I den ena användes projektets fallstudie som grund för en djupare analys av hur grön offentlig upphandling används för att introducera förnybara drivmedel i den kollektiva busstrafiken i två svenska regioner. Den andra artikeln analyserar svenska kommuners användning av offentlig upphandling som ett styrmedel för att stödja marknaden för elfordon.
Den första artikeln från projektet publicerades redan 2016. Alla leveranser finns på projektsidan.
Andra inlägg
Svenska reduktionsplikten minskar klimatutsläppen från transporter mest
Ökade drivmedelspriser har lett till ifrågasättanden av den svenska reduktionsplikten. Men reduktionsplikten har varit avgörande för Sveriges kraftigt minskade klimatutsläpp…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-07
Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process
Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-23
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Läs mer »
Nyheter | 2023-02-08
Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas
Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…
Läs mer »
Nyheter | 2023-04-26