Att använda uppgraderad biogas som fordonsbränsle är en effektiv lösning för att minska växthusgasutsläppen från transportsektorn. Dagens teknik för biogasuppgradering är dock i många fall energiintensiv och kan bara utföras i storskalig verksamhet. Ett lovande alternativ är så kallade joniska vätskor som visat sig vara användbara för avlägsnande av koldioxid i olika gasströmmar. De har hög CO2-löslighet, det vill säga hög absorbtionskapacitet, men låga energikrav och dessutom låg kostnad.

Samverkansprogramprojektet Tekno-ekonomisk analys av biometanproduktion med en ny uppgraderingsteknologi har utvärderat joniska vätskor för biogasuppgradering. Projektet har genomförts av Bio4Energy, SP och Lunds universitet med Xiaoyan Ji, LTU, som projektledare. Man har undersökt potentialen hos såväl konventionella som nya joniska vätskor som lösningsmedel för biogasuppgradering för att se hur dessa påverkar processen i svenska och norska samrötningsanläggningar. Tekniken har jämförts med vattenskrubbning.

Projektet rapporteras genom flera publikationer. I dagsläget finns en vetenskaplig artikel, ett konferensbidrag och en doktorsavhandling tillgängliga. I väntan på publicering av en andra vetenskaplig artikel kan den färdiga projektrapporten skickas på förfrågan från projektledaren.

Andra inlägg

Biodrivmedel – the basics

Nu publicerar f3 en faktasammanställning som kort och gott heter Kort om biodrivmedel. I den presenteras grundläggande fakta om biodrivmedel:…

Läs mer »

Nyheter | 2025-06-18

Positivt besked om fortsatt finansiering för f3 som innovationskluster

Nu är det klart – Energimyndigheten delfinansierar fortsättningen av f3 som innovationskluster fram till och med 2027! Det kombineras med…

Läs mer »

Nyheter | 2025-03-13

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »