Elektrobränslen är syntetiska kolväten som produceras från koldioxid och vatten med elektricitet som primär energikälla. De är intressanta av flera anledningar: de kan antas spela en viktig roll som framtida fordonsbränsle, användas för att lagra intermittent elproduktion eller möjliggöra ett ökat utbyte av kolväten/drivmedel från samma mängd biomassa. Dock har det inte funnits särskilt många systemstudier av elektrobränslen.

Maria Grahn, Chalmers, har lett samverkansprogramprojektet Elektrobränslens roll som drivmedel: en kostnadseffektiv lösning i framtiden? som utförts tillsammans med IVL. Det övergripande syftet har varit att att fördjupa kunskapen om elektrobränslen genom att kartlägga den tekniska och ekonomiska potentialen samt analysera elektrobränslenas roll i ett framtida energi­system med hårda krav på att minska utsläppen av koldioxid. Studien analyserar elektrobränslen i ett globalt energisystemperspektiv med konkurrens från andra bränslealternativ och där andra energisektorer konkurrerar om samma begränsade råvaror.

Projektets resultat tillgängliggörs i en projektrapport och två vetenskapliga artiklar, varav en blivit publicerad. Den kartlägger, kategoriserar och kvantifierar alla stora punktkällor för koldioxidutsläpp i Sverige från industrier och förbränningsprocesser och uppskattar den tekniska potentialen för elektrobränslen baserat på CCU (eng. Carbon Capture and Utilization). Den andra artikeln väntas publiceras senare.

 

Andra inlägg

Svenska reduktionsplikten minskar klimatutsläppen från transporter mest

Ökade drivmedelspriser har lett till ifrågasättanden av den svenska reduktionsplikten. Men reduktionsplikten har varit avgörande för Sveriges kraftigt minskade klimatutsläpp…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-07

Hybridteknik med el mångdubblar produktionen av biodrivmedel

Produktionen av biodrivmedel kan öka två till tre gånger om el tillförs produktionsprocessen. Metoden har potential att göra Sverige självförsörjande…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-16

Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process

Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-23

Bioenergiforskare vill att vi lyfter blicken från avgasröret

Det finns en spridd missuppfattning att biobränslenas klimatpåverkan skulle bestämmas av koldioxidutsläppen från fordon och energianläggningar som använder biobränsle. Men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-03-06

Se alla nyheter »