Det blir allt viktigare att använda sig av livscykelanalyser (LCA) och informationen som dessa kan ge i olika interna och externa beslutsprocesser, inte minst för drivmedelsproducenter.
Studien Konsekvenser av motstridiga LCA-regelverk för producenter och användare av drivmedel som snart avslutas har tittat närmare på tre relevanta LCA-ramverk för drivmedel i transportsektorn och frågat sig vilka kunskapskrav utbudet ställer på användarna, om det spelar roll vilket ramverk som används, vilka utmaningar som kan uppstå och hur de bäst hanteras.
De tre ramverken är EU:s förnybartdirektiv (Renewable Energy Directive, RED), Environmental Product Declaration (EPD) och Product Environmental Footprint (PEF). Genom att tillämpa dem i LCA:er av drivmedel såg man att resultaten varierade med ramverkens beräkningar och modelleringar av avfallshantering, landanvändning, eventuella biprodukter och tillförsel av el. Hur systemgränser hanterades i ramverken varierade också.
Men resultaten från de olika fallstudierna varken kan eller bör jämföras. Skälet är att livscykelanalys inte är en metod utan en samling metoder. Valet av metod avgörs av den specifika frågan, vilket i sin tur bestämmer vilka resultat man får. Det blir kritiskt i en beslutssituation.
Mer heltäckande analyser kräver såväl ökade resurser och kunskap som större datamängder. Men ansträngningarna kan löna sig eftersom resultatet kan ge en bättre helhetsbild. Ur beslutsperspektiv är det positivt.
Här kan du ta del av en inspelning från ett webbinarium där Sofia Poulikidou, IVL, och Tomas Ekvall, TERRA och Chalmers, presenterar studien närmare. Webbinariet samarrangerades den 14 december av av samverkansprogrammets kansli och SLC, Swedish Life Cycle Centre.
Slutrapporten från projektet väntas inom de kommande månaderna.
Andra inlägg
BRA vinner hållbarhetspris – skänker prispengar till f3
Transportföretagens hållbarhetspris 2022 delades ut den 19 oktober till flygbolaget BRA, Braathens Regional Airlines. I konkurrens med två finalister vann…
Läs mer »
Nyheter | 2022-10-20
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Läs mer »
Nyheter | 2023-02-08
Bioenergiforskare vill att vi lyfter blicken från avgasröret
Det finns en spridd missuppfattning att biobränslenas klimatpåverkan skulle bestämmas av koldioxidutsläppen från fordon och energianläggningar som använder biobränsle. Men…
Läs mer »
Nyheter | 2023-03-06
Möjligheter med elektrobränslen och utmaningar på vägen
Tillgången på råvaror för biodrivmedel är begränsad och batteriteknik är inte den bästa lösningen för alla typer av fordon i…
Läs mer »
Nyheter | 2023-08-28