Förgasning av biomassa är en attraktiv teknik för effektiv omvandling av skogsbiomassa, biomassaavfall samt andra typer av förnybara råvaror till drivmedel, kemikalier eller t.ex. elkraft. Ett tekniskt hinder for implementering av förgasningstekniken förgasning är valet av tekniska lösningar för produktgasen i efterföljande gasrenings- och konditioneringssteg före den slutliga användningen av den producerade syntesgasen. Ett nyligen avslutat f3-projekt har gjort en preliminär utvärdering av den tekniska och ekonomiska möjligheten att kombinera förgasning av biomassa med smältkarbonatelektrolyscell (MCEC) teknik i system för produktion av biobränslebaserad syntetisk naturgas (bio-SNG).

Metodiken i studien baseras på en litteraturstudie och en konceptuell teknoekonomisk undersökning av användningen av MCEC, som ett gasrenings- och konditioneringsprocessteg i en process för förgasning av biomassa för produktion av bio-SNG. För att möjliggöra en jämförelse med ett verkligt fall, valdes GoBiGas-anläggningen som ett referensfall. Fem olika scenarier utvärderades avseende energetisk och ekonomisk prestanda.

Den generella slutsatsen är att resultaten pekar i en positiv riktning, där material-och energibalanser visar att produktionen av bio-SNG kan ökas med upp till 60%, vid integration av MCEC jämfört med referensfallet GoBiGas-anläggningen.

Projektet med titeln Produktion av bio-SNG genom biomassaförgasning kombinerat med MCEC-teknik har letts av Klas Engvall, KTH, med deltagare även från Bio4Energy/LTU.

Andra inlägg

Vätgasproduktion på macken kan påskynda introduktionen av vätgas

Framtidens multitankstation kan komma att producera förnybar vätgas på plats för sina kunder. Det visar en ny utvärdering av…

Läs mer »

Nyheter | 2022-04-20

Svenska reduktionsplikten minskar klimatutsläppen från transporter mest

Ökade drivmedelspriser har lett till ifrågasättanden av den svenska reduktionsplikten. Men reduktionsplikten har varit avgörande för Sveriges kraftigt minskade klimatutsläpp…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-07

Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process

Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-23

Swedavia ny medlem i f3

Nu är det klart att statligt ägda Swedavia förstärker f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel som ny medlem. Det innebär att…

Läs mer »

Nyheter | 2022-12-15

Se alla nyheter »