Var med och utveckla användningen av hållbara förnybara drivmedel genom systemanalyser
Idag den 5 november 2018 öppnar den andra utlysningen inom samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och systems andra etapp. Utlysningen stänger den 21 februari 2019 och utlysta medel är maximalt 15 miljoner SEK. Den fullständiga utlysningstexten finns för nedladdning nedan.
Ni som forskar, arbetar med eller har nytta av systeminriktade analyser i ert arbete är välkomna att söka stöd för att främja utveckling och användning av hållbara förnybara drivmedel. De sökta forskningsprojekten ska bidra till att öka kunskapen om förutsättningarna för att försörja ett framtida transportsystem med miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara förnybara drivmedel. Särskilt välkomnas forskningsprojekt som drivs av flera olika aktörer tvärsektoriellt i exempelvis en värdekedja, gärna tillsammans med potentiella mottagare av resultaten.
Fokus i forskningsprojekten ska vara frågeställningar som är begränsande för och/eller har stor inverkan på respektive drivmedels hållbarhet och potential för att bidra till en hållbar transportsektor. Utlysningen kommer att prioritera projekt som kan bidra till att samverkansprogrammets fem effektmål kan uppnås. Mer om dessa finns att läsa i programbeskrivningen och den fullständiga utlysningstexten.
Support inför din ansökan lämnas fram till kl 12.00 den 21 februari 2019 av Susanna Widstrand, huvudansvarig handläggare på Energimyndigheten (epost, tel. 016-544 24 65) och Ingrid Nohlgren, föreståndare för f3 och ansvarig för samverkansprogrammets kansli (epost, tel. 031-772 63 52).
Ansökan görs via Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen. Här följer information till dig som vill lämna in en ansökan.
Ansök om stöd
Läs detta innan du söker
- Fullständig utlysningstext
- Anvisningar för sökande
- Instruktion och mall för kommunikationsinsatser
- Riktlinjer för naturabidrag
Mer information
- Energimyndighetens sida om samverkansprogrammet
- Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014
- Förordning (SFS 2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet
Andra inlägg
Hybridteknik med el mångdubblar produktionen av biodrivmedel
Produktionen av biodrivmedel kan öka två till tre gånger om el tillförs produktionsprocessen. Metoden har potential att göra Sverige självförsörjande…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-16
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-22
Swedavia ny medlem i f3
Nu är det klart att statligt ägda Swedavia förstärker f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel som ny medlem. Det innebär att…
Läs mer »
Nyheter | 2022-12-15
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Läs mer »
Nyheter | 2023-02-08