Jämfört med konventionell förbränning av svartlut i en sodapanna ger biodrivmedelsproduktion via svartlutsförgasning bättre energieffektivitet. Det beror främst på svartlutens höga reaktivitet, som kommer av dess höga konventration av alkali.

Detta kan utnyttjas för att utvidga bioråvarubasen genom att blanda in och samförgasa exempelvis pyrolysvätska, råglycerol och fermenteringsrester, som därigenom kan åka ”snålskjuts” på svartlutens höga reaktivitet. Samtidigt kan en större driftflexibilitet uppnås, och en potentiell stor ökning av biodrivmedelsproduktionskapaciteten.

Samverkansprogramprojektet Metanolproduktion via svartlutsförgasning med utökad råvarubas som nyligen avslutats har haft som huvudsyfte att klimatmässigt och teknoekonomiskt utvärdera samförgasning av svartlut med biprodukter från biokemisk drivmedelsproduktion (råglycerol och fermenteringsrester) samt pyrolysvätska från skogsrester för produktion av två olika kvaliteter av biometanol (råmetanol och grade AA). Utvärderingarna baserades på mass- och energibalanser från processmodelleringar där en stor del erforderliga ingångsdata härrörde från experiment i pilot- och labbskala.

De generella slutsatserna från projektet var att inblandning av en sekundär bioråvara i svartlut för samförgasning var ett energieffektivt och kostnadseffektivt sätt att omvandla råvaran till metanol. Den producerade metanolen uppfyllde också i samtliga fall de aktuella kraven på 60% reduktion av växthusgasutsläpp jämfört med den fossila referensen enligt nuvarande RED.

Projektledare Joakim Lundgren, Bio4Energy (LTU) har genomfört projektet tillsammans med deltagare från Bio4Energy, Lunds universitet och Perstorp Bioproducts AB.

Andra inlägg

Satsningar på biodrivmedel försvåras av politisk osäkerhet

Industrins planer, beslut och investeringsvilja om en utökad biodrivmedelsproduktion påverkas i hög grad av hur säker man är på att…

Läs mer »

Nyheter | 2023-10-12

Hållbarhet och plantor på tillväxt hos Södra i Falkenberg

Den 6-7 november samlades f3:s medlemmar kring föredrag och aktiviteter om biodrivmedel från skogen, markanvändningsfrågor och EU:s klimatpolitik. På programmet…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-16

Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel

Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…

Läs mer »

Nyheter | 2023-12-18

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

Se alla nyheter »