Det finns flera alternativ till importerade råvaror för den svenska HVO-produktionen. I projektet Hållbar HVO-produktionspotential och miljöpåverkan pekar man ut två; Camelina, oljedådra på svenska, och GROT, det vill säga restprodukter från skogen. Båda har systemfördelar och -effekter som behöver tas med i beräkningarna för deras potentialer, idag och på längre sikt.

Det här berättade Hanna Karlsson Potter, SLU, i ett webbinarium den 5 oktober när hon sammanfattade resultaten från det projekt hon lett sedan 2019.

Du som missade webbinariet kan ta del av inspelningen på Youtube. Vill du läsa mer om projektet och ladda ner hittills publicerade leveranser kan göra det här.

Slutrapporten från projektet förbereds just nu och kommer att publiceras senare i höst.

Andra inlägg

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

f3 hörs i podden Innovationslandet

Podden Innovationslandet uppmärksammar innovativa lösningar och hur de kan förändra samhället i positiv riktning. I det senaste avsnittet medverkade f3:s…

Läs mer »

Nyheter | 2024-04-02

Se alla nyheter »