Trots över 20 års användning som drivmedel och en fullskalig produktion och distribution åtminstone i landets befolkningstätaste områden, är biogas mycket begränsat i relation till andra etablerade förnybara drivmedel, till exempel HVO och FAME.

Stefan Grönkvist, KTH, har lett ett nyligen avslutat samverkansprogram som haft syftet att öka kunskapen om villkoren för biogasutveckling i transportsektorn genom att presentera, diskutera och analysera relevanta aktörers synsätt i frågan. Ett annat syfte har varit att bidra med insikter om policyinstrument som gynnar eller kan gynna biogasutveckling med utgångspunkt i (men inte begränsat till) aktörernas perspektiv. Projektrapporten är därmed tänkt att kunna tjäna som underlag för beslutsfattare.

Projektet har titeln Biogas i transportsektorn – en aktörs- och styrmedelsanalys och det har utformats som en en fallstudie över Stockholmsregionen, designad på ett sätt som ska göra resultaten relevanta även på nationell nivå. Biogasmarknaden betraktas som ett socio-tekniskt system och angreppssättet inkluderar intensiva kontakter med aktörerna på området.

I väntan på vetenskaplig publicering kan den fullständiga rapporten från projektet bara skickas på begäran från projektledaren. En kortare svensk sammanfattning finns dock tillgänglig, liksom en redan publicerad artikel.

Projektrapporten och den andra artikeln kommer att tillgängliggöras så snart det är möjligt.

Andra inlägg

Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål

Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-22

Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp

Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…

Läs mer »

Nyheter | 2022-06-29

Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar

Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…

Läs mer »

Nyheter | 2023-02-08

Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas

Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-04-26

Se alla nyheter »