Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra processvägar som avlägsnar syret från biooljan med hjälp av vätgas, är det en som sticker ut som lovande ur flera aspekter.
Det handlar om den så kallade IH2-processen, där pyrolys av restbiomassa, HDO (hydrodeoxygenering; avlägsnande av syre) samt produktion av vätgas – som får reagera med syret och bilda vatten – integrerats till en helhet. Produkten blir en syrefattig bioolja som kan användas direkt i raffinaderierna för att producera drop-in-bränsle i form av bensin och diesel. För att nå klimatmålet 2045 skulle processen årligen kräva mellan 0,17–0,42 miljoner ton vätgas.
Forskarna visar att HDO och dess effektivitet har en signifikant inverkan på hela IH2-processen som kan uppnå en systemeffektivitet på 60 procent. Motsvarande siffror för de andra tre studerade processerna ligger på runt 25 procent.
– IH2-processen har redan demonstrerats kommersiellt. Den innebär ett stort steg framåt för produktionen av biodrivmedel, säger Shareq Mohd Nazir från KTH som lett projektet.
En nyckelfaktor är kolomsättningen, det vill säga hur stor andel av kolet i råvaran som återfinns i slutprodukten. I HDO-processen förloras mer än 50 procent av kolet i form av koldioxid. Framtida incitament för bio-CCS, avskiljning och lagring av biogent kol, skulle dock kunna göra den studerade processen mycket attraktiv ur klimatsynpunkt.
Priset på drop in-drivmedel producerat från bioolja där syret avlägsnats med IH2-teknik blir 56–75 procent lägre än dagens marknadspris för fossilbaserade drivmedel.
Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansieras av Energimyndigheten och f3 Centre.
Other posts
Flera vägar leder rätt
Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat…
Read more »
News | 2022-06-17
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Read more »
News | 2022-06-22
Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp
Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…
Read more »
News | 2022-06-29
Swedavia becomes a member in f3
State-owned Swedavia Airports is the newest member to strengthen the f3 Innovation cluster for sustainable biofuels. The increased representation of…
Read more »
News | 2022-12-15