Ökad efterfrågan på biomassa riskerar att intensifiera jordbruket och bidra till dess negativa miljöeffekter. Med förändrad markanvändning och multifunktionella produktionssystem kan jordbruket leverera mer biomassa samtidigt som miljöproblemen minskas.

Nu har forskare från Chalmers, Lunds universitet och Mittuniversitetet utvecklat ett nytt sätt att modellera markanvändningssystem. Genom att applicera högupplöst data på 81 000 landskap i EU och Storbritannien går det att ringa in områden med potential för både ökad biomassaproduktion och minskad miljöproblematik.

– Våra modeller visar att man får bukt med problematiken kring läckage av kväve till ytvatten och miljöproblem relaterat till vinderosion genom att ändra markanvändning på 1 procent av den areal vi idag använder i Europa för att producera ettåriga grödor, säger Oskar Englund, docent vid Mittuniversitetet och en av deltagarna i projektet.

Samtidigt som det åtgärdar ett eller flera vanliga miljöproblem för jordbruket kan den förändrade markanvändningen ge ett tillskott av biomassa för exempelvis drivmedelsproduktion. En storskalig tillämpning av gräs i växtföljder med ettåriga grödor, skulle potentiellt kunna binda in motsvarande tio procent av alla europeiska växthusgasutsläpp inom jordbrukssektorn.

Ska de multifunktionella systemen implementeras i stor skala krävs lokala marknader för biomassan och möjlighet till ersättning för levererad miljönytta. Projektets fallstudie av ett kraftvärmeverk i Skåne ger ett exempel på detta på lokal nivå i Sverige.

Läs mer här.

Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansieras av Energimyndigheten och f3 Centre.

Andra inlägg

Här syns världens produktionsanläggningar av biodrivmedel

IEA Bioenergy Task 39 har under flera år övervakat och spårat demonstrationsanläggningar och kommersialiseringsframsteg för avancerade biodrivmedel i medlemsländerna och…

Läs mer »

Nyheter | 2024-12-03

EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg

EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.

Läs mer »

Nyheter | 2024-10-07

Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier

Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…

Läs mer »

Nyheter | 2024-08-15

f3 hörs i podden Innovationslandet

Podden Innovationslandet uppmärksammar innovativa lösningar och hur de kan förändra samhället i positiv riktning. I det senaste avsnittet medverkade f3:s…

Läs mer »

Nyheter | 2024-04-02

Se alla nyheter »