Ökad efterfrågan på biomassa riskerar att intensifiera jordbruket och bidra till dess negativa miljöeffekter. Med förändrad markanvändning och multifunktionella produktionssystem kan jordbruket leverera mer biomassa samtidigt som miljöproblemen minskas.

Nu har forskare från Chalmers, Lunds universitet och Mittuniversitetet utvecklat ett nytt sätt att modellera markanvändningssystem. Genom att applicera högupplöst data på 81 000 landskap i EU och Storbritannien går det att ringa in områden med potential för både ökad biomassaproduktion och minskad miljöproblematik.

– Våra modeller visar att man får bukt med problematiken kring läckage av kväve till ytvatten och miljöproblem relaterat till vinderosion genom att ändra markanvändning på 1 procent av den areal vi idag använder i Europa för att producera ettåriga grödor, säger Oskar Englund, docent vid Mittuniversitetet och en av deltagarna i projektet.

Samtidigt som det åtgärdar ett eller flera vanliga miljöproblem för jordbruket kan den förändrade markanvändningen ge ett tillskott av biomassa för exempelvis drivmedelsproduktion. En storskalig tillämpning av gräs i växtföljder med ettåriga grödor, skulle potentiellt kunna binda in motsvarande tio procent av alla europeiska växthusgasutsläpp inom jordbrukssektorn.

Ska de multifunktionella systemen implementeras i stor skala krävs lokala marknader för biomassan och möjlighet till ersättning för levererad miljönytta. Projektets fallstudie av ett kraftvärmeverk i Skåne ger ett exempel på detta på lokal nivå i Sverige.

Läs mer här.

Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansieras av Energimyndigheten och f3 Centre.

Andra inlägg

Möjligheter med elektrobränslen och utmaningar på vägen

Tillgången på råvaror för biodrivmedel är begränsad och batteriteknik är inte den bästa lösningen för alla typer av fordon i…

Läs mer »

Nyheter | 2023-08-28

Hållbarhet och plantor på tillväxt hos Södra i Falkenberg

Den 6-7 november samlades f3:s medlemmar kring föredrag och aktiviteter om biodrivmedel från skogen, markanvändningsfrågor och EU:s klimatpolitik. På programmet…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-16

f3 publicerar fakta om reduktionsplikten

De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-27

Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel

Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…

Läs mer »

Nyheter | 2023-12-18

Se alla nyheter »