Förnybara drivmedel värderas idag huvudsakligen för sin klimatnytta. En nyutvecklad metod sätter pris på fler nyttor som har betydelse för samhällets vägval.

Vad är en säkrare tillgång på drivmedel värd för samhället? Och vilka värden tillför cirkulära produktionssystem? En värdering av dessa nyttor kan ge beslutsfattare mer detaljerade och rättvisande underlag.

Forskargruppen i projektet har värderat fyra värdekedjor för förnybara drivmedel och energibärare: HVO producerad av tallolja, etanol från skogsrester, svenskproducerad el och biogas från restprodukter som matavfall.

Inhemsk produktion av förnybara bränslen kan bidra till försörjningsnyttan genom att dämpa effekterna av störningar i inflödet av oljebaserade bränslen som idag kostar miljardbelopp.

Cirkularitet anses vara en hörnsten för hållbar utveckling. Analysen visar HVO, etanol och biogas presterar väl på cirkularitet, från råvara till tank. Eldrift får lägre poäng, men cirkulariteten kan förbättras med mer förnybar energi i elsystemet och genom ökad återanvändning och återvinning av batterier.

Fördjupade metodstudier rekommenderas för att fånga fler aspekter av värdet cirkularitet. En vidareutvecklad metod skulle också kunna inkludera socioekonomiska värden av markanvändning, människors hälsa samt nya arbetstillfällen.

Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansieras av Energimyndigheten och f3 Centre.

Andra inlägg

Ambitionerna för reduktionsplikten får inte sänkas

Reduktionspliktens framtid har sedan valet i september varit ett hett politiskt diskussionsämne. Regeringspartierna och SD vill alla sänka reduktionsplikten, men…

Läs mer »

Nyheter | 2023-04-26

Hållbarhet och plantor på tillväxt hos Södra i Falkenberg

Den 6-7 november samlades f3:s medlemmar kring föredrag och aktiviteter om biodrivmedel från skogen, markanvändningsfrågor och EU:s klimatpolitik. På programmet…

Läs mer »

Nyheter | 2023-11-16

Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel

Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…

Läs mer »

Nyheter | 2023-12-18

Mer svenska biodrivmedel gynnar hela samhället

En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad…

Läs mer »

Nyheter | 2024-03-12

Se alla nyheter »