För grödbaserade biogasanläggningar är kostnaden för att köpa grödorna en dominerande produktionskostnad och effektiva system för produktion, skörd, transport och lagring är därför av stor betydelse. Vid sidan av detta pågår dessutom en diskussion om konkurrensen mellan åkermark för produktion av mat eller energi, och EU har beslutat att kraftigt begränsa produktionen av drivmedel baserade på grödor som odlas på åkermark. Det blir därför mycket intressant att undersöka sätt att dels minska substratkostnaderna för grödor, dels att använda grödor som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion.
Inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system har Carina Gunnarsson, RISE (JTI/SP), lett projektet Färska och lagrade grödor – ett nytt sätt att organisera substratförsörjningen året runt för en biogasanläggning som nyligen avslutats. Projektet har gjort en fallstudie av två grödbaserade biogasanläggningar, Jordberga och Örebro, med det övergripande syftet att reducera substratkostnaderna med minst 10%. För att uppnå detta har tillförseln av grödor till anläggningarna organiserats på ett nytt sätt som kombinerar färska och ensilerade grödor. Det underliggande antagandet är att substratkostnaderna kan minskas genom att under skördeperioden använda färska grödor i biogasprocessen och därigenom minska kostnaderna för lagring och undvika förluster av torrsubstans under ensilering och lagring. I fallstudien identifierades ca 250 potentiella substrat för de två anläggningarna vardera, vilka testades i olika scenarier med olika villkor för markanvändning och grödkombinationer. För jämförelse fanns ett referensscenario utan optimering innehållande de grödor som används idag på de två anläggningarna.
Två av scenarierna visade sig kunna reducera substratkostnaderna med 10% eller mer, samtidigt som andra scenarier visade att en särskild kombination av substrat ökade kostnaderna. Projektets mål nåddes därmed, men resultatet ska ses i ljuset av dagens grödbaserade biogasproduktion som enbart använder ett fåtal grödor. Projektets analys inkluderade en stor variation av färska och ensilerade grödor, vilket får antas öka komplexiteten i systemen för skörd, transport och lagring. Möjliga för- och nackdelar med detta behöver studeras närmare, detsamma gäller platsspecifika tester för att undersöka effekter av användningen av färska substrat i biogasprocessen.
Andra inlägg
EU-förordningar som ska minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg
EU-förordningarna FuelEU Maritime och ReFuelEU Aviation beslutades under våren 2023 och syftar till att minska klimatpåverkan från sjöfart och flyg.
Läs mer »
Nyheter | 2024-10-07
f3 hörs i podden Innovationslandet
Podden Innovationslandet uppmärksammar innovativa lösningar och hur de kan förändra samhället i positiv riktning. I det senaste avsnittet medverkade f3:s…
Läs mer »
Nyheter | 2024-04-02
Mer svenska biodrivmedel gynnar hela samhället
En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad…
Läs mer »
Nyheter | 2024-03-12
Här är prislistan för växthusgasreduktion med olika förnybara drivmedel
Sedan den svenska reduktionsplikten infördes 2018 för att reducera transportsektorns utsläpp av växthusgaser har den ställt successivt hårdare krav på…
Läs mer »
Nyheter | 2023-12-18