Ny forskning visar på hur kostnader inom energisystemet som helhet kan påverkas av höga krav på inblandning av flytande biodrivmedel.
Med hjälp av en energisystemmodell som täcker alla energisektorer i Europa – el, uppvärmning, transport, industrivärme och -kemi – har forskarna tagit fram systemkostnader i två tidsperspektiv: år 2040 och år 2060.
I studien har man antagit att efterfrågan på kolbaserade flytande bränslen minskar. Detta grundar sig på minskade kostnader för el- och vätgasproduktion, att det skett en betydande elektrifiering av transport- och industrisektorerna och att en del av drivmedelsbehovet tillgodoses av vätgas. Vidare förutsätts att framtidens utsläppsfria elsystem baseras på sol- och vindkraft och att koldioxidinfångning och -lagring integreras med biomassaanvändning för kraft- och industrivärme. Flytande biodrivmedel från fast biomassa antas produceras via Fischer Tropsch-processen.
Under de förutsättningarna kan framtida inblandningskrav på 20 respektive 50 procent flytande biodrivmedel innebära ökade kostnader för energisystemet som helhet med 2–14 procent år 2040 (10-66 miljarder Euro) och med 4-8 procent år 2060 (18-40 miljarder Euro).
Resultat från modelleringen visar att det ur ett rent kostnadsperspektiv lönar sig mer att använda biomassan för att minska koldioxidutsläppen från el och värme än för att producera flytande Fischer-Tropsch-bränsle. Då är det också lättare att undvika inlåsningseffekter. I en framtid med de förutsättningar som modellen i studien beskriver, är utveckling av flexibla bioraffinaderier viktig. De kan ställa om sin produktion att svara mot marknadens behov.
Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansierats av Energimyndigheten och f3 Centre.
Andra inlägg
Flera vägar leder rätt
Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-17
Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process
Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-23
Transportsektorns fossilfria omställning kräver fortsatt olika drivmedelslösningar
Den 1 februari träffades representanter från f3:s medlemsorganisationer i Lund för att diskutera forskningsresultat om förnybara drivmedel och omställningen av…
Läs mer »
Nyheter | 2023-02-08
Bioenergiforskare vill att vi lyfter blicken från avgasröret
Det finns en spridd missuppfattning att biobränslenas klimatpåverkan skulle bestämmas av koldioxidutsläppen från fordon och energianläggningar som använder biobränsle. Men…
Läs mer »
Nyheter | 2023-03-06