Bioenergiutvecklingen har skapat en omfattande debatt, både i och utanför forskarsamhället. Gemensamma utgångspunkter i diskussioner om bioenergi och biodrivmedelsproduktion kan dock i förlängningen leda till motstridiga synsätt. En orsak till det är att man har gjort olika metodval och antaganden om kritiska paramentrar i de miljöutvärderingar som diskussionerna grundas på.
I samverkansprogramprojektet Hållbara biodrivmedel – kritisk granskning av rådande synsätt och fallstudier med utvidgad systemanalys har målet varit att öka kunskapen om hur resultat om bioenergi- och biodrivmedelssystems miljöprestanda kan påverkas av vilka antaganden som gjorts i en studie.
Genom tre exempel för att belysa viktiga aspekter på hållbarhetsutvärdering av biodrivmedel drar projektet den övergripande slutsatsen att utvecklingen av mer och mer komplexa bioenergisystem – som motiveras av behovet av ett mer effektivt utnyttjande av biomassaresurser, förbättrad växthusgasprestanda och ytterligare miljöfördelar (till exempel ekosystemtjänster) – måste åtföljas av en parallell utveckling av politiska verktyg som kan stödja dessa hållbarhetsförbättringar.
Hållbarhetsutvärderingar av biodrivmedel kan ge väldigt varierande resultat beroende på vad som inkluderas i metoden och vilka systemgränser som dras. När utvärderingarna används i beslutsunderlag och utformning av styrmedel behövs därför en dynamisk metodik som tillåter förändringar och skillnader i tid och rum.
Projektet har letts av Göran Berndes, Chalmers, och har genomförts tillsammans med deltagare från Lunds universitet. Det har haft många gemensamma aktiviteter med IEA Bioenergy, Europeiska skogsinstitutet och andra internationella nätverk, och kopplar till ett stort antal vetenskapliga publikationer.
Andra inlägg
Hållbarhet och plantor på tillväxt hos Södra i Falkenberg
Den 6-7 november samlades f3:s medlemmar kring föredrag och aktiviteter om biodrivmedel från skogen, markanvändningsfrågor och EU:s klimatpolitik. På programmet…
Läs mer »
Nyheter | 2023-11-16
f3 publicerar fakta om reduktionsplikten
De senaste åren har reduktionsplikten gått från okänd till omstridd. Den 29 november 2023 ska riksdagen rösta om huruvida reduktionspliktens…
Läs mer »
Nyheter | 2023-11-27
Mer svenska biodrivmedel gynnar hela samhället
En ökning av den inhemska produktionen av biodrivmedel ger Sverige ökad tillväxt och fler gröna jobb, stärkt konkurrenskraft och ökad…
Läs mer »
Nyheter | 2024-03-12
Koll på EU:s förnybartdirektiv och hållbarhetskriterier
Sedan 2009 finns EU-gemensamma mål och riktlinjer för att främja användningen av förnybar energi genom EU:s förnybartdirektiv, på engelska Renewable…
Läs mer »
Nyheter | 2024-08-15