Sommaren 2016 fick f3 förnyat tvåårigt förtroende av Vinnova för att verka som svensk påverkansplattform gentemot EU:s pågående ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. Det har inneburit en möjlighet att övervaka diskussioner och komma med inpassningar i aktuella frågor genom remissarbete och deltagande i olika arbetsgrupper på området förnybara drivmedel.
2016-2017 är en händelserik period eftersom planeringen för EU:s satsningar efter 2020 går in i ett slutskede där inriktning för till exempel policy och målsättningar slås fast.
I en ny publikation inom serien f3 Stories beskrivs uppdraget för och samverkan inom Plattform f3. Ladda ner storyn ”Europeisk samverkan för omställning till förnybara drivmedel” här. Vid intresse för plattformens arbete, kontakta Ingrid Nyström.
Andra inlägg
Biomassaproduktion i multifunktionella system lindrar miljöproblematik
Ökad efterfrågan på biomassa riskerar att intensifiera jordbruket och bidra till dess negativa miljöeffekter. Med förändrad markanvändning och multifunktionella produktionssystem…
Läs mer »
Nyheter | 2022-05-30
Hybridteknik med el mångdubblar produktionen av biodrivmedel
Produktionen av biodrivmedel kan öka två till tre gånger om el tillförs produktionsprocessen. Metoden har potential att göra Sverige självförsörjande…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-16
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-22
Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process
Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-23