Den 13 december publicerades en artikel på DN Debatt där forskarna Stefan Wirsenius och Timothy D Searchinger skriver att det nya lagkravet på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel (den så kallade reduktionsplikten som infördes den 1 juli 2018) tvärtemot sin avsikt kommer att öka utsläppen av koldioxid. Denna slutsats har de dragit genom att anta att om vi inte odlat råvaror för att producera biodrivmedel så skulle det växa skog på samma mark. Utifrån detta antagande hävdar de att biodrivmedlen antingen orsakar avskogning eller står i vägen för etablering av ny skog som binder in koldioxid.
Under torsdagen den 13 och fredagen den 14 december publicerades fyra repliker på artikeln, på tre av dessa är flera av f3:s parter medförfattare. I dessa repliker framförde flera av f3:s parter från både akademi, institut och industri kritik mot Wirsenius och Searchingers forskningsresultat. Den grundar sig i att Wirsenius och Searchinger bland annat inte tagit hänsyn till flera viktiga aspekter, och därmed inte utvärderat biodrivmedels möjligheter på ett rättvisande sätt. Vidare har deras metodik kritiserats. Wirsenius och Searchinger generaliserar resultaten från sin studie av biodrivmedel som utgår från åkergrödor eller plantager till att gälla andra typer av drivmedel med helt andra förutsättningar, vilket gör att deras slutsatser om biodrivmedels klimatprestanda blir totalt missvisande.
Sammanfattningsvis visar denna debatt än en gång på komplexiteten i omställningen till en förnybara transportsektor och vikten av ett systemperspektiv som baseras på bästa tillgängliga kunskap för att välja de rätta framtidslösningarna.
Här länkar vi samtliga artiklar i replikväxlingen:
- Debattartikel av Stefan Wirsenius och Timothy D Searchinger: ”Satsningen på biodrivmedel ökar koldioxidutsläppen”
- Replik av Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet, tillsammans med 11 partnerföretag: ”Ohederligt att utgå från de sämsta exemplen”
- Replik av 14 forskare: ”Allt för generaliserande slutsatser om biodrivmedel”
- Replik av Anders Wijkman, Göran Berndes, Pål Börjesson och Filip Johnsson: ”Orealistisk tro att stora åkerarealer kan täckas av skog”
- Replik av Per Kågeson, fil dr i miljösystemanalys: ”Palmolja i biodrivmedel hotar urskog”
- Replik av Björn O Gillberg, ordförande Stiftelsen Miljöcentrum samt vd Värmlandsmetanol AB: ”Svenskt skogsbruk är koldioxidneutralt och mer därtill”
- Slutreplik av Stefan Wirsenius och Timothy D Searchinger: ”Det är reduktionsplikten vi vänder oss emot”
Andra inlägg
Fem webbinarier om ny forskning på förnybara drivmedel
Forskningen inom samverkansprogrammet täcker in många olika aspekter av förnybara drivmedel och system. Under våren återstår fem digitala tillfällen att…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-28
Ökad elektrifiering och biodrivmedel krävs för att nå klimatmål
Ny forskning visar att både ökad elektrifiering och reduktionsplikt krävs om man vill minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-22
Klimat- och kostnadsnytta när bioolja framställs i integrerad process
Syrefattig bioolja framställt från exempelvis skogsrester lämpar sig väl som råvara för biobaserade drop in-drivmedel. I en jämförelse mellan fyra…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-23
Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp
Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-29