I Sverige finns mycket goda förutsättningar att storskaligt odla poppel eller andra snabbväxande lövträd som biomassabas till drivmedel.
Forskning visar nu hur stor produktionskapaciteten är per hektar, vilka arealer som är tillgängliga och vilka produktionskostnader som förknippas med odling, skörd och drivmedelsproduktion av biomassan.
– Vår studie visar att potentialen i svensk poppelodling för råvara till biodrivmedel är enorm. Det skulle förändra markutnyttjandet rejält och kunna ge en storskalig inhemsk biodrivmedelsproduktion med arbetstillfällen i alla led, säger projektledare Henrik Böhlenius, SLU.
Poppel har en hög produktionskapacitet. På åkermark i södra och mellersta Sverige bedömer man att det går att skörda omkring 8,4 ton torrsubstans per hektar och år. Odling av snabbväxande lövträd på 25% av tillgänglig oanvänd öppen mark och 5% av den mark som idag täcks av granåkrar skulle genera ett kraftigt tillskott av biomassaproduktion för biodrivmedel.
En anläggning med råvarukapacitet på 443 000 ton torrsubstans biomassa per år kan bidra med 1,3 TWh motsvarande 150 000 kubikmeter biodrivmedel. Det kan jämföras med att det totala svenska behovet av biodrivmedel år 2030 uppskattas till 5,6 miljoner kubikmeter enligt Energimyndigheten.
Sett till transportavstånd för bioråvaran och närhet till relevant industri finns de bästa förutsättningarna för ett bioraffinaderi i Västra Götaland. Ett bioraffinaderi i Vänersborg skulle omges av arealer som årligen kan erbjuda totalt ca 510 000 ton torrsubstans biomassa.
Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system.
Andra inlägg
På rätt väg? Delta i Stockholm den 8 juni!
Sedan 2010 har Energimyndigheten och f3 tillsammans drivit samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system. Programmet som avslutas under 2022 har finansierat…
Läs mer »
Nyheter | 2022-03-25
Infångat kol ger klimatneutralt flygbränsle
Klimatpåverkan från flyget kan elimineras fullt ut om produktionen av flygbränsle kombineras med infångning och lagring av koldioxid. I produktionsprocesser…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-12
Variationer i LCA-ramverk ger olika svar om biodrivmedels miljöpåverkan
Många aktörer använder livscykelanalys (LCA) när de ska fatta beslut grundade på förnybara drivmedels miljöpåverkan. En jämförelse mellan tre ramverk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-05-25
Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp
Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-29