Redan idag är det tekniskt möjligt att producera biodrivmedel för hela inrikesflygets behov. Nu har forskare vässat tekniken ytterligare för att stimulera storskalig inhemsk tillverkning.
Forskarna i projektet SunAlfa har rundat problemet med att termokemisk omvandling via förgasning normalt kräver torkning av den inkommande biomassan. I stället har man förbehandlat råvaran till en flytande massa som pumpas in i förgasningsreaktorn. Detta gör omvandlingen okänslig för fukt på inkommande material, vilket öppnar för användning av både blöta och blandade råvaror från skogs- och jordbruk.
Metoden har en energieffektivitet på 34,5 procent och en kolverkningsgrad på drygt 32 procent, vilket ligger i nivå med övriga tekniker för tillverkning av biodrivmedel. Utsläppen av växthusgaser minskas med ca 90 procent, jämfört med fossilt flygbränsle, om svensk råvara och elmix med låg klimatpåverkan används i produktionsprocessen.
Investeringen för en industriell anläggning är dock betydande och det kommer att krävas olika former av incitament för en första anläggning.
På uppsidan finns en förhållandevis hög betalningsvilja för gröna drivmedel inom flygbranschen, driven av en ökad miljömedvetenhet från resenärer och statliga styrmedel i form av reduktionsplikt.
Projektet har genomförts inom ramen för samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system som samfinansieras av Energimyndigheten och f3 Centre.
Andra inlägg
Vätgasproduktion på macken kan påskynda introduktionen av vätgas
Framtidens multitankstation kan komma att producera förnybar vätgas på plats för sina kunder. Det visar en ny utvärdering av…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-20
Biodrivmedel är klimat- och kostnadseffektivt för framtida flyg och sjöfart
Förnybara drivmedel för sjöfarten och flyget kommer att spela en nyckelroll för att minska utsläppen av koldioxid från transportsektorn och…
Läs mer »
Nyheter | 2022-04-21
Variationer i LCA-ramverk ger olika svar om biodrivmedels miljöpåverkan
Många aktörer använder livscykelanalys (LCA) när de ska fatta beslut grundade på förnybara drivmedels miljöpåverkan. En jämförelse mellan tre ramverk…
Läs mer »
Nyheter | 2022-05-25
Nytt biodrivmedel kan minska sjöfartens utsläpp
Restprodukter från skogen kan bli ett efterfrågat svavelfritt marinbränsle. Ett nytt drivmedel har skapats och testats i labbmiljö. Biprodukter från…
Läs mer »
Nyheter | 2022-06-29