Transportsektorns klimatmål hänger starkt ihop med dess energiförsörjning. Möjligheterna för att nå målen kan därför hittas på många områden. Den 10 februari organiserades ett digitalt webbinarium med RiFo – Sällskapet riksdagsledamöter och forskare, f3 och samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system med målet att förmedla exempel på forskning som på olika sätt kan bidra till att vi når målen.
Klicka på titlarna för att visa presentationerna. Du kan också se en inspelning av webbinariet i sin helhet nedan. Ett referat från det digitala mingel som ägde rum efter programmets slut kan du ta del av här.
- Forskningsbaserade slutsatser om förnybara drivmedel och klimatmål (en detaljerad summering av slutsatserna finns att ladda ner här)
Ingrid Nohlgren, föreståndare f3 Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel - Konkurrensen om biomassan – en hållbar modell för att klara drivmedelsbehovet
Göran Berndes, professor i fysisk resursteori, Chalmers - Framtida bränsleval för flyg, sjöfart och vägtransporter ur ett systemperspektiv
Julia Hansson, senior forskare bioenergi-, transport- och energisystemanalyser, IVL - Biodrivmedel, elvägar, batterifordon och bränsleceller- olika fossiloberoende lösningar för långväga godstransporter på väg
Kristina Holmgren, senior forskare energi- och miljösystemanalyser, VTI
Mer om forskningen som presenterades och andra relaterade studier kan du söka här: Publikationer
Andra inlägg
Skogsrester kan bli viktig råvara för svensk framtida HVO-produktion
Hydrerad vegetabilisk olja, HVO, efterfrågas av allt fler och det är nu det dominerande biodrivmedlet på den svenska marknaden. Men…
Läs mer »
Nyheter | 2020-12-14
Politisk vilja grundläggande för biogasframgång
Hur biogasen utvecklas regionalt och lokalt kan bero på enskilda såväl som samspelande faktorer. För en framgångsrik utveckling, det vill…
Läs mer »
Nyheter | 2020-11-09
Webbinarieserien fortsätter den 4 och 11 november
Den 4 respektive 11 november kan du delta i två webbinarier där projektledare för projekt inom samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och…
Läs mer »
Nyheter | 2020-10-26
252 värdekedjor för framtida drivmedel i uppdaterat referensverk
Nyligen publicerades den femte versionen av en rapport som fått status som referensverk för många aktörer inom drivmedelforskning och -utveckling:…
Läs mer »
Nyheter | 2020-10-20